9 Eylül 2015 Çarşamba

Arduino Ne İşimize Yarar ve Neler Yapabiliriz ?

Evet soru aslında olduğunca açık. Arduino\`yu bilmek bize neler kazandırır ve onunla neler yapabiliriz. ilk olarak Arduino\`dan biraz bahsedelim... Arduino umumi şekilde elektronik bir dönem kartı.
üzerinde 8bit 16 Mhz hızında çalışan bir işlemci mevcut. Bu kart 5V ve yaklaşık 40 mt. akım ile çalışıyor. Atmega 328 işlemcilerde 14 dijital altı analog pin bulunuyor.

Dijital  Kavramı

Dijital elektronik çoğumuzun bildiği benzeri aslında 1 ve 0\` lardan oluşur. Yani ekranda okuduğunuz bu yazı bile aslında bir ve sıfırların ekrana yazdırılmasından oluşur. Dijital kavramı Arduino\`da karşımıza çıkan kavramlardan biridir. örnek olarak basit bir ledi yakmak istiyorsunuz. Ledin bir ucunu anota (-) bir ucunu da Arduino\`nun bacaklarından (biz bunlara pin denir) birine bağlıyorsunuz. Evet , bir ledi yakıp söndürmedeki aslında zor görünen kısım bukadar. Yazılım kısmında ise işte işe dijital giriyor. Led söndürüp yakmadaki pratik mantık nedir sizce ? Ledi açıp kapatmak öyle değil mi ? Yani biz ledin bağlandığı bacağa bir dersek led yanacak 0 dersek led sönecektir. işte dijital elektronik bundan ibarettir tamamen.

Neler Yapabilirim ?

Arduino ile neler yapabilirim ? Arduino ile aslında pek çok elektronik uygulamayı geliştirebilirsiniz. Tabiki bir ay robotu falan yapamazzsınız ama lüzumlu bilgi ve tecrübeyle en basintinden bir Quad-Copter yapabilirsiniz. Peki kendinizi geliştirmek için ne yapmalısınız ? Kendinizi geliştirmek için sürekli projeler üretin. Sıcaklık sensörleriyle çalışın , çizgi izleyen robotlar yapın , ınfra Red kumandalarla gelen veriyi okuyun. Yani kısaca hayal gücünüzü kullanın. Gerisi zaten gelecektir. örnek olarak Arduino ile hazırlanmış birkaç sıradışı plan : http://www.instructables.com/id/20-Unbelievable-Arduino-Projects/

Sınırlarım

Bir önceki paragrafta belirttiğim bunun gibi Arduino\`yla bir ay robotu yapamazsınız ve ya ona Windows , Linux , Android bu gibi işletim sistemleri kuramazzsınız. Sınırlarımız tamamen 1 ve 0 yazan 16 Mhz lik işlemciden ibaret. ancak tabiki bunu küçük görmeyin. Neler Yapabilirim ? paragrafında verdiğim linki incelerseniz bu küçük aletin sınırlarının nekadar geniş olduğunu görebilirsiniz :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder